KNALLTØFFE DAMER I BILBRANSJEN:
Kvinnedagen 2025: Artikkel basert på intervju med Line Borgen Årsteinvåg i Toyota Østfold
«Bilselger» – smak på ordet. Hva ser du for deg? Når man hører ordet "bilselger," får mange et bilde i hodet av en dresskledd mann som entusiastisk viser fram skinnende nye biler i butikk. Kanskje ser man for seg en pratsom type med et fast håndtrykk, klar til å overtale deg til kjøp. Legg til «bilselger mot bedriftsmarkedet»? Hva nå? Får han kanskje noen ekstra år på baken, litt pondus og en tykk portefølje under armen? Hva om du bytter ut lakkskoa med høye hæler, og legger til en «tøtsj» av kvinnelig evne til å multitaske? Møt Line fra Toyota Østfold, som ikke er redd for å ta med seg sine feminine sider inn i en hverdag der de fleste kunder og kollegaer er menn.
Tok sats fra trampolineparken og landet i bilbransjen
Line (43) jobber som regionsansvarlig for næringsmarkedet hos Toyota i Sarpsborg og Halden. Hun er gift, har to barn og bor i Sarpsborg, men er opprinnelig fra Oslo. Hun er utdannet innen salg og service, og har mange år bak seg i salgsrettede yrker. Overgangen til bilbransjen kom etter en lang karriere som daglig leder i klesbutikk og trampolinepark.
Under pandemien følte Line seg ferdig med daglig leder-rollen. Nedstengningene ble tunge, og hun ønsket en ny retning. En dag, mens hun og en kollega satt og så på jobbannonser, dukket stillingen hos Toyota opp. Hun tok det som et tegn, søkte – og resten er historie.
Entusiasme og engasjement – og en PowerPoint med punch
Rekrutteringsprosessen var lang, med flere intervjuer. Line forteller at hennes bakgrunn som daglig leder gjorde at hun i utgangspunktet ikke ble vurdert for stillingen, da det ikke var noen tydelig salgsbakgrunn. Men etter en telefonsamtale hvor hun fikk vist sin entusiasme og engasjement, ble hun likevel innkalt til intervju. Hun imponerte med en uventet PowerPoint-presentasjon om salgsstrategier – og den gjorde susen.
Hva gjør en Regionsansvarlig næring?
I jobben sin selger Line biler til bedriftsmarkedet, noe som innebærer en variert arbeidsdag. Noen dager går til kundekontakt og møter, mens andre handler om logistikk – som å koordinere billeveranser, verkstedbesøk og innredninger. I tillegg må hun holde seg oppdatert på tekniske spesifikasjoner og markedsbehov.
Vi lurer på om Line, som kvinne i en mannsdominert bransje, har møtt på noen utfordringer. Line forteller at hun blir behandlet med respekt på sin egen arbeidsplass, men ute hos enkelte kunder kan hun oppleve en annerledes dynamikk. Hun har merket at når hun har mannlige kollegaer med seg på møter, snakker ofte kundene direkte til dem, i stedet for henne. Dette har hun lært seg å håndtere ved å ta styringen i samtalene, og kreve sin plass. Det hender også at på noen av fagmessene i veldig mannsdominerte industrier, kan det være lurt å avslutte festen tidlig når du er kvinne, for å unngå ubehagelige situasjoner. Her har flere bransjer en vei å gå i forhold til holdninger.
Fordeler med å være kvinne i bransjen
Selv om bilbransjen er preget av menn, ser Line også fordeler med å være en av få kvinner i feltet. Hun opplever ofte at kunder blir mer avslappet rundt henne, og at møtene kan få en annen flyt enn den typiske "mann-mann"-samtalen. I tillegg får hun være seg selv – noe hun viser blant annet ved å velge kjole med Toyota Professional -logoen på som sin arbeidsuniform, heller enn å ikle seg den tradisjonelle selger-uniformen med skjorte og bukse.
Hva skal til for å lykkes?
Ifølge Line krever jobben mot og initiativ. Man må være tøff, forstå forhandlingsteknikk, tørre å følge opp kunder og ikke være redd for å gå inn i møter med store aktører. - Unge i dag, som tar utdannelse innenfor salg og service, må gjerne se mot bilbransjen for å bli salgslærling! Utdanning er viktig, men personlighet og evne til relasjonsbygging er vel så viktig i denne jobben, understreker Line.
Med en unik bakgrunn og stå-på-vilje har Line funnet sin plass i næringsmarkedet hos Toyota. Hennes erfaring viser at det å ta sjanser og tenke utenfor boksen kan åpne dører til nye, spennende karriereveier.
Vi tar av oss hatten! Det er ikke hver dag du ser en kvinne i høye hæler håndtere en varebil på over 4,25 tonn med full kontroll. Bilbransjen trenger flere slike rollemodeller!
Frihet, trygghet og muligheter: Derfor trives hun i bilbransjen
Hva er det kuleste med jobben? - Friheten! Jobben gir stor fleksibilitet, særlig innen næringssalg, hvor man kan velge hvilke kunder man ønsker å jobbe med – fra små bedrifter til store avtaler. Så lenge man leverer, styrer man mye av hverdagen selv. Verktøyene er på plass, og veien til svar og støtte er kort – enten det er internt eller helt opp til hovedkontoret. Man utvikler seg raskt og får verdifull erfaring. Det fantastiske teamet man har rundt seg er essensielt for trivselen- og en kilde til kunnskapsdeling og samhold på bransjetreff og turer. Trygghet er også en viktig faktor. Det er ingen grunn til å være usikker på fremtiden i denne bransjen. Men det er utvilsomt plass til flere kvinner!
Lønnen? Det er absolutt mulig å tjene godt. Særlig innen salg
mot bedriftsmarkedet er strukturen stabil og trygg, noe som er en fordel for
nykommere. Og så er det den ekstra dimensjonen – følelsen av å utfordre
forventningene.
Kvinnedagen 2025
Line har ingen spesielle planer for Kvinnedagen i år, men ønsker alle sterke kvinner en riktig fin dag og en riktig god feiring!
Skrevet av Marie Torp og Pernille ter Jung Andreassen